Снимка: БГНЕСАвтор: Калина Андролова Следвайте Гласове в ТелеграмАко отидем на избори през

...
Снимка: БГНЕСАвтор: Калина Андролова Следвайте Гласове в ТелеграмАко отидем на избори през
Коментари Харесай

Димитър Ганев пред Гласове: ПП/ДБ са в ситуация lose-lose, губят във всички случаи

Снимка: БГНЕС

Автор: Калина Андролова Следвайте " Гласове " в Телеграм

Ако отидем на избори през юли, ножицата сред ГЕРБ и ПП/ДБ ще се разтвори още повече. Дори единствено въртенето на ПП/ДВ в една орбита с ГЕРБ ги отслабва. Това сподели за " Гласове "  Димитър Ганев политолог и съосновател на социологическа организация " Тренд ". 

Според него всичко сочи, че има някаква рамка за сделка сред двете обединения ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ. ГЕРБ желаят оптимално да увъртят ПП/ДБ към себе си, до момента в който симпатизантите им стачкуват, че са създали съглашение с „ неприятните “, с „ мутрите “ и прочие Кабинет сред ГЕРБ и ПП/ДБ може да има с втория мандат, тъй като това ще бъде оправданието на ПП/ДБ пред гласоподавателите, че те не влизат в коалиция с ГЕРБ. Ако се направи компромис държавното управление да не е с първия мандат, тогава би трябвало и ПП/ДБ да създадат компромис с двете фигури, на Кирил и Асен, които да не вземат участие в кабинета.

- ГЕРБ и ПП/ДБ вършат опити да се договарят. Избра се ръководител на Народното събрание,  увеличават ли се възможностите за общ кабинет? 

- Това е „ новаторски “ метод за ротационно председателство на Народното събрание, само че поражда следния въпрос, какво значи ротационно председателство, когато няма сделка за постоянен кабинет? ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ споделят, че ще има ротация през три месеца, само че какво значи това, в случай че няма концепция за държавно управление?! В рамките на този парламент няма по какъв начин да има действително втори ръководител, в случай че няма кабинет. Така че моето надълбоко разбиране е, че текат диалози, които са в тази посока, за общ кабинет. Но сега няма нито един политически състезател на терена, който да е сигурен какво и по какъв начин ще се случи. Играе се един комплициран танц. Няма никакво подозрение, че ГЕРБ и Бойко Борисов подават ръка към ПП/ДБ. Те упорстват за общ кабинет по няколко политически аргументи. Първо, сходен вид съгласие сред тях, завършва изцяло политическата изолираност, в която ГЕРБ бяха сложени. Второ, затваря онази бездна и разделяне, които бяха отворени по най-брутален метод през лятото на 2020 година с митингите против третия кабинет на Борисов. Между тези две пространства, на демократичната градска общественост, от една страна, и на ГЕРБ, от друга, беше изровена голяма бездна, и точно въз основата на този раздор статукво/промяна ние влязохме в политическа рецесия, която продължава към този момент близо три години. Само поради тази бездна. Това беше обстановка, извънредно неизгодна за ГЕРБ. Затова в този момент с едно вероятно държавно управление ГЕРБ без подозрение ще зарови този трап и ще се прелегитимира. Третото, което би трябвало да се уточни, е, че ПП/ДБ и най-много Политическа партия са построени напълно на анти ГЕРБ и анти Борисов основа. Или съвсем напълно. Това беше тяхното raison d'être (основание за съществуване). В този смисъл третият фактор, който тика ГЕРБ към коалиция с ПП/ДБ, е, че ГЕРБ доста добре схващат, че сходна колаборация, съдействие или както и да го назовем, общо държавно управление, дали ще е озаглавено като експертно, постоянно, програмно, няма значение, това ще нанесе доста тежък удар върху Политическа партия. 

- Задушаване посредством прегръдка. ГЕРБ е партия, която най-добре умее това. 

- Да. Прегръдката на ГЕРБ ще отслаби, ще разклати съперниците им. И дано кажа, че тези три фактора, които изреждам, се случват на фона на фактическа, към този момент почнала предизборна акция за локални избори. От позиция на ПП/ДБ обстановката е извънредно неподходяща. Те са в обстановка lose-lose. Губят във всички случаи. Защото, в случай че в този момент заемат кардинална позиция и кажат, че от две години се борят против модела ГЕРБ и няма да позволен общ кабинет, тогава Борисов се оказва в по-силна позиция. Той ще отиде на избори, стоварвайки цялата виновност, че България няма постоянен кабинет върху тях. Представете си по какъв начин би изглеждал един подобен избирателен конфликт. Какво ще бъде идващото държавно управление, кой е отговорен, че не се сформира кабинет, какъв брой безконтролно е безпределно да се вършат избори и прочие Една ужасяваща обстановка за ПП/ДБ. По тази причина сме очевидци на този политически танц сред двете обединения. ГЕРБ желаят оптимално да увъртят ПП/ДБ към себе си, до момента в който симпатизантите им стачкуват, в това число и във Facebook, че са създали джентълменско съглашение с „ неприятните “, с „ мутрите “ и прочие Така че ПП/ДБ се оказват в обстановка, в която не могат да кажат „ няма да вършим кабинет с ГЕРБ “, тъй като ще са отговорни за отиване на последващи избори, а би трябвало да наподобяват виновни пред обществото. В същото време обаче, доближаването с ГЕРБ им носи всички тези пасиви на отрицание от електората им освен това в подтекста на локалните избори. Подчертавам локалните избори, тъй като локалните избори са най-важните за живота на всяка партия.   

- Въпросният политически танц подсказва ли ни опция ГЕРБ да поддържат кабинет на ПП/ДБ с втория мандат? 

- Преди изборите, изключително в последната седмица, имаше една теза, която непрестанно се постановяваше от страна на ПП/ДБ и тя беше: „ Ние ще сме първи и ще предложим кабинет на малцинството “. Един тип ГЕРБ трябваше да ги поддържат. Това беше главната им линия и теза, и план за държание, и проект въобще за след изборите. Този проект обаче се провали по простата причина, че ПП/ДБ станаха втори. И не могат да създадат това, което си мислеха – първият да предложи кабинет, а вторият да го поддържа. И в този момент единственият вид, който аз виждам за кабинет сред ГЕРБ и ПП/ДБ, би могъл да бъде с втория мандат. Защото това може да бъде оправданието на ПП/ДБ пред гласоподавателите, че те не влизат в коалиция с ГЕРБ, а по-скоро оферират техен кабинет, който ГЕРБ са принудени да поддържат. Всичко постоянно е някаква форма на опрощение. Терминът „ експертно “, „ програмно “ държавно управление е просто етикет. В Конституцията на Република България на никое място не написа, че експертното държавно управление е друго от постоянното държавно управление. Всички отвън служебните са постоянни държавни управления. И това, което би трябвало да се гледа, е по какъв начин се избира държавното управление, от кого и по какъв начин е подкрепено в Народното събрание. 

- Да, само че въпреки всичко може при такава конфликтна обстановка, която изисква взаимни отстъпки, лицата да са специалисти, малко по-отдалечени партийно. А не чисто партийни лица. 

- Разбира се. Ако въобще има някакъв кабинет в границите на 49-тото Народно заседание, не трябва да имаме подозрение, че той няма да е коалиция типично партийна като Тройната коалиция, като тази на кабинета „ Петков “, т.е. един печели и кани още една или две партии. Няма да има нищо сходно. Ще бъде с подаване на специалисти за един или различен сектор. Тези специалисти естествено са в близки мрежи до партиите, те имат биографии, свързани с ръководството, само че въпреки всичко не са чисто партийни лица. И ще остане въпросът за фигурата на министър-председателя, което към този момент е много сложен проблем. 

- Чувам, че Кирил Петков и Асен Василев упорстват да вземат участие в изпълнителната власт, т.е. да бъдат министри, а Кирил даже желае да е още веднъж министър председател. 

- Аз също слушам такива неща. Но! Специално за Василев и Петков желая да подчертая, че в случай че се направи компромис държавното управление да не е с първия мандат, а да бъде с втория мандат, то тогава би трябвало да се чака и те да създадат някакъв компромис. И този компромис от страна на ПП/ДБ би могъл да бъде точно с тези съответни две фигури. Ние споделяме, че за ПП/ДБ ще е доста сложна интерпретацията пред електората за какво влизат в политическо взаимоотношение с ГЕРБ. Но за ГЕРБ също няма да е елементарно. Това е борба, която се води две години, имаше арест на водача на партията, бяха изказани доста тежки думи и обиди, назоваха ГЕРБ по всевъзможни способи. Нали си представяте по какъв начин Делян Добрев би могъл да гласоподава Асен Василев да заеме поста финансов министър! Или пък парламентарната група на ГЕРБ да гласоподава Кирил Петков да бъде министър председател! Това е много мъчно. Затова, в случай че ще се прави в действителност кабинет и ще се вършат рационални взаимни отстъпки, в случай че както към този момент ПП/ДБ обявиха, че няма да поддържат първия мандат, то тогава остава разновидността да се реализира консенсус за кабинет без тъкмо тези лица, въобще без мощно политизирани лица. 

- Как обаче наподобява от страна на ГЕРБ да поддържат втория мандат? Даже не толкоз, че са първа политическа мощ. А по-скоро, тъй като Политическа партия се демонстрираха с доста дилетантски дейности при ръководството си, това усложнява обстановката. 

- Няма да бъде елементарно. Ще има вреда. Но дано да отговоря по този начин. Да разгледаме локалните избори. За кого ще е по-голяма вредата? За ГЕРБ или за ПП/ДБ? Аз персонално считам, че ПП/ДБ ще понесат по-голяма вреда. ГЕРБ най-вероятно ще успее да задържи въздействието си отвън София. Може би София ще я вземат ПП/ДБ. Но на локалните избори „ Възраждане “ няма да е повишено толкоз, че да заплаши ГЕРБ. А понасяйки вреда от съдействието си с ГЕРБ, обединението ПП/ДБ няма да може да се конкурира задоволително мощно. Тоест за локалните избори ГЕРБ излизат в една доста добра позиция. А ГЕРБ чудесно знаят от личен опит, че в случай че държиш локалната власт, това дава непоклатимост, вероятност, запас, в това число финансов, и то в границите на четири години, тъй като там няма предварителни избори. Истината е, че ГЕРБ оцеляват толкоз дълго най-много с помощта на своето мощно въздействие в локалната власт. И в случай че се направи общ разбор по общини, а не по области както го дава ЦИК, се вижда, че там, където ГЕРБ има кмет, резултатът им е по-висок в сравнение с националния. Там, където ГЕРБ няма кмет, резултатът им е по-нисък или същия като националния. Затова ГЕРБ ще се стреми да даде още четири години вероятност на локалните си структури. А локалните структури са витални и работещи единствено тогава, когато имаш достъп до локалната власт. Местните структури са мрежи от хора, които взаимодействат с общината, към която има придвижване на финансов запас, на поръчки, на човешки капацитет. Много постоянно общината е най-големият шеф в някои обитаеми места, а в някои общини даже е единственият шеф. И когато имаш ресурсите на локалната власт, към твоята локална партийна конструкция стартира да се въртят хора, ползи, мрежи, връзки. 

- Тоест споделяме, че ГЕРБ имат устойчиво партийно ядро и вредите от недопустимо за електората политическо държание на национално равнище ще са по-малки при ГЕРБ, само че разрушителни за ПП/ДБ, които нямат постоянни локални структури, а настрана Политическа партия са ситуационно събран избор, който е просто анти ГЕРБ, нестабилен на земетресения.  

- Да, вредата за ПП/ДБ ще е доста по-голяма. Още повече, че приказваме за дейности в този момент, в обстановка на почнала акция за локални избори. Защото ние тук се занимаваме със социологически изследвания и мога да ви кажа, че ориентацията на кметовете за изборите, кой ще се кандидатира, от коя партия, по какъв начин ще е подсилен – акцията стартира преди няколко месеца. Ние сме в предизборна акция за локална власт. Но тъй като имахме парламентарни избори и се съсредоточваме дали ще има кабинет, предизборната акция за локалната власт остава малко настрана. 

- Въпреки че нервира електората, наподобява, че този ход на Борисов за доближаване с ПП/ДБ е в действителност доста по-добър в сравнение с може да се прави оценка първосигнално. 

- Да, по тази причина Борисов съобщи още първоначално, че ще търси коалиция непременно с ПП/ДБ. Защото даже да не създадат кабинет, самото въртене на ПП/ДВ в една орбита с ГЕРБ ги отслабва. И забележете, ПП/ДБ към този момент влязоха в диалози за законодателен пакет, за председателството и прочие, и в този момент към този момент в случай че кажат, че не желаят да вземат участие в държавно управление, с още по-голяма мощ ще се стоварят негативите върху тях. Това е огромен законодателен пакет, трябват комисии, първо четене, второ четене, този пакет не може да мине докрая на месец май. А президентът Радев няма да бави нито консултациите, нито даването на мандатите. Бързо свика Народното събрание, бързо назначи консултациите. Буквално става дума за три седмици. Затова за какъв ротационен ръководител става дума и за какъв законодателен пакет! Само сформирането на комисиите ще отнеме десетина дни. Всичко това сочи, че има някаква рамка за сделка сред двете обединения ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ. А по какъв начин би могла да наподобява тази сделка, опитахме се да предположим. Няма нито един политически състезател, който може да е сигурен какво ще се случи. Но в случай че ПП/ДБ се откажат в този момент, по средата, тогава ГЕРБ ще стоварят цялата отговорност за неслучването на държавно управление върху ПП/ДБ. 

- Аз имам подобен въпрос. Въпреки че имат опция да споделят властта с ГЕРБ в една устойчива дълготрайна настройка, ПП/ДБ не престават да са крайни към ГЕРБ, намръщени и груби. Освен страха от загубата на електорат, може ли да открием и някакви олигархични антипатии към Борисов и Гешев, които се намесват в решенията на Кирил Петков и Асен Василев? 

- Сигурен съм, че има фактори, каквито описвате, които натискат в избрани направления. Има доста предприемачи, недоволни от Борисов, които обществено говореха против него. Със сигурност те са подпомагали ПП/ДБ в борбата им против ГЕРБ. Не съм въобще сигурен обаче, че тези предприемачи имат решаващия глас или, жестоко казано, са мажоритарен акционер в това сдружение, наречено „ Продължаваме промяната “. Не мисля, че решенията в Политическа партия не се вземат от Кирил Петков и Асен Василев. Според мен решенията се вземат от тях. В този ред на мисли, тъй като доста постоянно става дума за въздействието на американското посолство, дано да почистим картината. Да разгледаме какво съставлява България през погледа на Съединени американски щати. Безспорно най-важният въпрос за Държавния департамент сега е войната в Украйна. А какво съставлява България? Отговор: гранична страна на спора. Съединени американски щати виждат, че България се ръководи от длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Но президентът има нюансирана позиция по отношение на спора в Украйна. Някой може ли да спори за това? Не. Тогава дано се запитаме, Съединени американски щати би трябвало ли да позволяват гранична страна на спора в Украйна да се ръководи от кабинет, назначен от някой, който има нюансирана позиция? Не, не би трябвало. Как да си разбираем тогава, че има проатлантическо болшинство в Народното събрание, само че то не може да се коалира за политическо ръководство! Ако посланикът на Съединени американски щати можеше да събере елементарно тези две обединения, той щеше да ги събере още в предходния парламент. Американският интерес сочи коалиция сред ГЕРБ и ПП/ДБ. Но това не се случва. Затова очевидно, че решенията се вземат тук, а в Политическа партия ги вземат Кирил Петков и Асен Василев. Без подозрение Съединени американски щати имат въздействие в България, най-малкото НАТО дава отговор за нашата сигурност и сигурността на Европа, само че все пак не можем да кажем, че американското посолство дефинира кой с кого ще се коалира и какво да се случва. В този същия смисъл, даже предприемач А или предприемач Б да споделят на Петков и Василев „ никога не се коалирайте “, в последна сметка Асен и Кирил вземат решения, каквито сметнат за нужни. Защото водачите на Политическа партия се преценяват освен с предприемачите, освен с посолството, освен с електоралните настроения, те се преценяват с доста неща, в това число и с мнението на хора вътре в партията.

- При едни последващи избори ще продължи ли трендът на понижаване на Политическа партия? 

- Ако отидем на последващи парламентарни избори, примерно през юли, ножицата сред ГЕРБ и ПП/ДБ ще се разтвори още повече. Ако ПП/ДБ създадат в този момент общ кабинет с ГЕРБ ще понесат вреди за локалните избори, само че в Народното събрание сега имат съвсем идентични мандати, което им дава опция да договарят от позицията съвсем на равни. Ако отидем на избори, обаче, резултатът няма да е 26% на 24%, а ще бъде примерно 26% на 18-19%. И тогава ПП/ДБ хем ще бъдат отново с неприятни позиции по отношение на локалния избор, хем ще са с още по-лоши позиции в договарянията с ГЕРБ в Народното събрание. И отново няма да желаят да образуват кабинет, тъй като отново ще предстоят локални избори. Може би ще запазят някаква морално-принципна позиция, че не са позволили колаборация с ГЕРБ. Но тази настройка, която сега имаме в Народното събрание, изключително на фона на войната в Украйна, допуска сътрдничество сред двете обединения. Ще ви кажа за какво. ГЕРБ споделят, че ще търсят държавно управление въз основата на две неща. Първо, Украйна. Второ,  еврозоната. В Народното събрание Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ имат доста ясна позиция за Украйна и за еврозоната. Изключваме ги. Ако ПП/ДБ са доста твърда съпротива на ГЕРБ, това значи, че в България няма евроатлантическо болшинство. Защото ПП/ДБ плюс „ Възраждане “ плюс Българска социалистическа партия имат блокиращо болшинство. ГЕРБ остава единствено с Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, не стигат. Което значи, че ГЕРБ и ПП/ДБ са обречени на някаква форма на съдействие. Дори в случай че става дума единствено за тези две тематики. При нови избори това съответствие няма да се промени радикално. Ще има някакви дребни разлики. „ Възраждане “ ще порасне с още няколко %, Българска социалистическа партия ще си остане със същия резултат, Движение за права и свободи също, ГЕРБ също, ПП/ДБ малко ще паднат, шеста партия може и да не влезе. Ако съпоставим структурата на 48-то Народно заседание със структурата на 49-тото, коя е разликата? Заменихме Стефан Янев със Слави Трифонов. 

- Имам чувството, че двете обединения Политическа партия и Демократична България взаимно не могат да се понасят, те са и доста разнообразни. Дали пък няма да се разпадне тази коалиция? 

- На предходните избори Политическа партия смятаха, че ще победят ГЕРБ независимо. Но не съумяха. И по тази причина в този момент направиха коалиция с Демократична България, тъй като още веднъж желаеха да победят ГЕРБ, този път дружно. Значи, в случай че се направи кабинет в това Народно заседание, най-вероятно тази обща парламентарна група ще устои. Напреженията сред Политическа партия и Демократична България са ясни, само че на този стадий няма да доведат до раздробяване. Дори да има последващи избори, те отново ще се явят дружно. Защото в случай че се разделят, Политическа партия ще бъдат в извънредно слаба позиция. И ще бъдат много зле на локалните избори. ПП/ДБ няма да рискуват никога тази коалиция преди локалните избори. Единствено с тази коалиция ПП/ДБ имат някакъв късмет да създадат действителен пробив някъде по време на локалните избори. Най-вече за София. 

- Да, само че по какъв начин се отнасят гласоподавателите на „ ДА България “ към това Кирил Петков да ги показва интелектуално в Народното събрание? Това е някакъв кич и противоречие. Политическа партия са безцеремонни, нямат съдружна просвета. 

- Правилно слагате знак на тъждество сред „ ДА България “ и Демократична България, тъй като в дребната им коалиция това е единствения витален индивид. Имам поради, че ДСБ и Зелените са доста по-малки. Вече казахме за какво Христо Иванов ще стои в тази коалиция ПП/ДБ и ще търпи всички несъответствия до локалните избори. А дали има опция да се отдели, както се говореше преди време, с цел да се коалира независимо с ГЕРБ, отговорът е: не може. Представете си следната обстановка. Христо Иванов прави коалиция с ГЕРБ, очевидно ще би трябвало да е и с поддръжката на още някой, примерно Движение за права и свободи и прочие Това действително ще значи Христо на идната заран да подари цялата си партия на Политическа партия. Защото три четвърти от неговия електорат ще каже, че Христо се е „ продал “ на ГЕРБ. И в същия този миг Политическа партия ще вдигнат знамето и ще кажат, че всичко това е смут, злополука и че те са достоверните и кардиналните, в никакъв случай ГЕРБ, в никакъв случай Борисов и така нататък Тогава Политическа партия ще получат доста положителната роля на съпротива на един подобен кабинет. И в действителност ще приберат партията на Христо. Може да се каже, че Политическа партия са опрели електорален револвер в челото на Христо Иванов. Самият Христо очевидно се надява, тъй като несъмнено е доста по-опитен състезател, в хода на развиването на политическите събития да вземе превъзходство. Искам да дам един образец за Христо. В предходното 48-о Народно заседание Демократична България имат 7,5% и 20 мандата. А на тези избори са излезли по-малко гласоподаватели от Демократична България спрямо предходните избори. Излезли са малко по-малко от 6%. А резултатът е, че имат 26 мандата. Излизат по-малко гласуващи, само че Демократична България получава повече мандати. Тоест Христо Иванов в последна сметка е печеливш от обединението. Това се е случило поради преференциите, само че е реалност. Христо е доста по-опитен от Кирил Петков и Асен Василев, и си дава сметка, че при един по-продължителен развой, не спринт, а маратон, когато нямаме избори през три-четири месеца, той ще стартира да извлича от електората на Политическа партия. 

- Политическа партия и Демократична България взаимно се дебнат във времето, кой ще стартира последователно да господства общата им коалиция. 

- Точно по този начин, да. Това е една борба, в която след време ще има неофициален победител. Христо Иванов несъмнено се надява на това да прибави към партията си електората на Политическа партия. Но това е дългогодишен развой. Ввидяхме, че Асен и Кирил се наложи предходния път да извадят учен Денков за министър-председател. Вече има обезценка на престижи.

- Ако се стигне до връчване на трети мандат, вероятен ли е кабинет или това ще значи, че отиваме на избори?

- Третият мандат още веднъж ще отиде в Българска социалистическа партия и ще вървим на избори. 

- „ Възраждане “ ще продължи ли да нараства? Електоратът на „ Възраждане “ осъзнато ли гласоподава, протестно ли, има ли идеологически нюанси или просто са хора, ядосани на всички партии, които дават картбланш на Костадин Костадинов, тъй като се държи друго от всички.

- Костадин Костадинов е най-заинтересован от избори. Неговата партия ще нараства още. „ Възраждане “ е многопластово събитие. За тази партия можем да чуем какво ли не, че е русофилска партия, че е националистическа, американофобска, евроскептична и прочие Аз не отхвърлям нито едно от тези изказвания. Но това са разнообразни пластове, които оформят явлението „ Възраждане “. Има обаче нещо, което прави всички тези пояснения повърхностни. Общият знаменател за всичко изброено като пластове в тази партия е, че „ Възраждане е антисистемна партия. В цялостния смисъл на думата. Това значи, че „ Възраждане “ споделя НЕ на систематичния мейнстрийм, който оформя общия пейзаж. Те споделя на всичко: „ Не е по този начин! “ И не става дума за русофилстване. Става дума, че всичко, което идва по линия на властта, се отхвърля, както беше и с имунизациите. „ Възраждане “ постоянно е в противоположната посока. Тази партия е съпротива на мейнстрийма. Колкото до русофилстването като откривател на публичното мнение мога да кажа, че Българска социалистическа партия е доста по-русофилска партия. На въпрос какво ви е отношението към Русия, 90% от поддръжниците на Българска социалистическа партия дават отговор като русофили. При „ Възраждане “ хората с сходни русофилски възгледи са едвам 40-50%. Защото русофилите в Българска социалистическа партия съставляват носталгия по един отминал режим и аналогично и алегорично свързват този режим с Москва. Докато при „ Възраждане “ имаме избор и възгледи против това, което господства сега, мейнстрийма. Не че българите ненавиждат Европа, просто Европейски Съюз е част от систематичния мейнстрийм. Не че българите толкоз ненавиждат Америка, просто Съединени американски щати като международен хегемон задават разпоредбите на системата. Когато приказваме за шовинизъм при „ Възраждане “, да, партията изсмука всичко националистическо, само че тя има доста повече пластове шовинизъм в сравнение с обикновената версия на национализма, която да вземем за пример съществуваше при „ Атака “. Между „ Възраждане “ и „ Атака “ има сериозна разлика. И по тази причина смятам, че „ Възраждане “ има по-голям капацитет от това, което е сега. На всички избори слушам, че партия „ Възраждане “ е достигнала своя таван. Но тя не е достигнала капацитета си. Какво може да изстреля Костадин Костадинов нагоре? Неговата фантазия, това, с което Костадинов ляга и става всеки ден, е коалиция сред ГЕРБ и ПП/ДБ. Защото в случай че има подобен кабинет, коя съгласно вас ще е парламентарната съпротива на това ръководство? Движение за права и свободи действителна опция ли е на това ръководство? Могат ли внезапно всички гласоподаватели да отидат да гласоподават за Движение за права и свободи, тъй като са разочаровани от властта. Българска социалистическа партия действителна опция ли са? Има Такъв Народ към този момент бяха. „ Възраждане “ има възходящ тренд и към този момент е единствената групировка, която в действителност е съпротива на евроатлантическата коалиция. Коалиция ГЕРБ/ПП/ДБ ще напомпи „ Възраждане “ много съществено. В момента не мога да кажа от толкоз до толкоз %, тъй като това зависи от доста неща. И от тях самите зависи. Но това е подарък, който Костадинов в един миг ще получи, най-вероятно. 

- Костадинов употребява правилото да издига за народни представители единствено членове на „ Възраждане “, което не е неприятно, само че лимитира привличането на специалисти от другите области. Има известно капсулиране, а в това време вотът за него усилва парламентарната група. „ Възраждане “ към този момент построяват партийни деятели, а не прибавят експертно познание, а може да им се наложи в някакъв миг да ръководят.

- Костадинов е млад. Но той е от близо двайсет години в политиката. Какво сочи опитът? Че престижът, експертността, компетентността са назад пропорционални на лоялността. Колкото по-компетентен си, колкото по-голяма експертиза имаш, ти разполагаш с друго поле на изява, разполагаш с колегия, която те почита, харесва, имаш по-силна характерност. И сега, в който Костадинов ти каже в тази комисия за тази законодателна самодейност това направи, и ти ще кажеш, но чакай в този момент, това не е тъкмо по този начин, не е напълно вярно, и въобще започваш да мислиш, и надлежно да пречиш. Така че това, което в действителност прави Костадин Костадинов, е да подсигурява целостта и хомогенността на парламентарната си група. Защото има опит и знае доста добре какво се е случвало преди и се случва в политиката непрестанно, пазаруване на хора, разединение на групи, кавги, и това е гаранция за маргинализация. Докато той притегля единствено задоволително доверени хора, огромна част от които дължат своя обществен асансьор единствено и само на него. Те са станали депутати не тъй като са професори в Софийския университет, а тъй като той ги е намерил някъде, създали са конструкция в някой град, работят си за партията и въз основата на неговия престиж като водач те към този момент са депутати. Те не се усещат самосиндикални единици, не се изживяват независимо като супер авторитетни величини, на които надали не обществото им дължи нещо и е разумно да са депутати. Защото има и такива екземпляри, с които доста мъчно се работи в обща група. 

- Въпреки краткотрайната бъркотия сред Радев и Политическа партия, макар че ги назова „ шарлатани “, макар че те се пробваха да го изолират, когато получиха властта, Радев продължава да щади Асен и Кирил. Той не ги удари с разкрития през служебните си кабинети, той просто се опита леко да се дистанцира, с цел да не се разпознава с техните провали. Продължава ли Радев да гледа на Политическа партия като на действен инструмент против ГЕРБ?

- Не мисля, не. Мисля, че всевъзможни контакти сред Радев и Политическа партия са изцяло прекратени. Това, което се разясняваше доста, че има съглашение сред Радев и Борисов, някакъв пакт за ненападение, не е напълно правилно. И то не е диалог сред Борисов и Радев. Знаем, че разривът сред Радев и Политическа партия пристигна незабавно откакто те направиха кабинет. По причина, че Политическа партия в действителност му споделиха, благодарим ти за всичко, само че в този момент, апелирам, мини вляво, тъй като ние тук имаме други задания. Не оставиха никой от служебния кабинет. Стефан Янев не го броим, той беше друго нещо. Корнелия Нинова също стартира война с Радев, до момента в който беше част от кабинета „ Петков “. И общо взето президентът Радев се оказа предаден. А за един боен измяната има голямо значение. То натежа повече от борбата с ГЕРБ. И това се случи след ареста на Борисов. Тогава Радев и Борисов осъзнаха, че имат различен общ политически конкурент, Политическа партия, който е по-голям от борбата сред тях. Така че сред Радев и Борисов не е имало съглашение, просто двамата видяха своите общи ползи, свързани с Политическа партия. Оттам нататък обаче този пакт за ненападение стартира да играе за Радев неприятна роля, тъй като всички започнаха да го упрекват във всевъзможни грехове, че се е свързал с Борисов, че е предал идеята за битка с корупцията, на всичкото от горната страна му вменяват, че е „ съветско ченге “ и така нататък Затова Радев се опитваше да пази в акцията някакъв баланс. Един път споделя, че Политическа партия са „ шарлатани “, различен път Шишков отива да вади ядки от автомагистралата. Опита да удари и финансовата политика на Асен Василев през отчета на Росица Велкова. Това беше неточност, не беше изиграно добре. Защото на един специалист, бюрократ, му беше връчена задачата да нападна политически Политическа партия. Това беше удар в сърцето против Политическа партия, удар против финансовата им политика. Радев в последна сметка в границите на това Народно заседание отново няма собствен състезател. 

- Като човек, който следи трендовете в политическия ни живот, считате ли, че Радев в действителност желае да има, ще възнамерява и към момента има капацитет да износи план, който да е негов състезател на терена? Сега или след 3-4 години. 

- Радев към момента може да направи собствен план, само че към този момент единствено по един-единствен метод, като го оглави той самият. Давам последователност. Той легитимира Политическа партия, първо, назначавайки Кирил Петков и Асен Василев за министри, и второ, в границите на първата акция на Политическа партия, през ноември 2021 година, той играеше за тях и носи отговорност за това. „ Продължаваме Промяната “ завоюваха изборите извънредно с помощта на Румен Радев. Това би трябвало да е напълно ясно. Стефан Янев не беше план на Румен Радев, само че той употребява легитимационния механизъм на Румен Радев като назначен длъжностен министър председател два пъти от президента. И обикаляше страната и се представяше за план на Румен Радев. Взе 4% и половина. При „ Левицата “ също се прокраднаха линии, че те са в доста положителни връзки с Радев, надали не, че са другарски фамилии, и получиха 2%. Радев последователно се трансформира в статукво, седма година е отпред на президентската институция. Той имаше отношение към Политическа партия, които управляваха, и той самият близо две години ръководи през служебните си кабинети, а има закон: имаш ли власт, рейтингът ти пада. Инфлацията е 27% за тези две години, в които той има главно управническо присъединяване. Трябва да се заплати политическата цена, това е. Рейтингът на Радев е подравнен – колкото се отнасят позитивно, толкоз и негативно. Той към този момент не може да легитимира по този начин както първоначално. Няма тази политическа мощ. Когато Радев стартира Политическа партия, силата на целия митинг стоеше зад него. Имаше 70% рейтинг. Той просто уточни „ тези момчета са готини “ и те завоюваха изборите. Но към този момент от новата си позиция, в която се намира в този момент, той не може да легитимира по този метод. Аз мисля, че Радев има политически капацитет. Но неговият политически капацитет е един-единствен – да оглави персонално собствен план, той да е отпред. Това значи, че или би трябвало да напусне президентството, а той евентуално няма да направи такава крачка, или би трябвало да мисли чак за след три години и половина, което не е малко време. Мандатът му свършва през януари 2027 година Радев може до тогава да се пробва да прокара някакъв собствен план, само че позицията му в профил към този момент не е задоволителна. 

- Радев бърза с консултациите и връчването на мандати за разлика от предходния път, за какво?

- Според мен президентът не желае да изпадне в обстановка да му се постанова да прави избори две в едно. Това може да е доста проблематично от позиция на организацията, за която той дава отговор. Чисто техническият въпрос не е незначителен. Защото, в случай че едни такива избори се провалят, това ще е огромна злополука за Радев. Представете си да стартира оборване на вота при избори две в едно, за парламент и за локална власт. Нека да разбираем по какъв начин ще наподобяват едни такива избори две в едно. А може да има и референдум за еврото в същия миг. Влизаш в изборната секция. Първо имаш избор сред машина и хартия. Избираш за парламентарни избори с преференция. Имаш локални избори, общински съвет, хартия или машина, преференция. Избори за кмет, районни кметове, отново хартия или машина. Плюс референдум, отново с хартия или машина. Това е същинска злополука! Представете си софтуерът, който би трябвало да се качи. И тези машини би трябвало да се пренастроят след това за една седмица и за втори тур за кметските избори. Затова Радев в действителност бърза. Но също е мит, че Радев изцяло управлява времето, по което да се движи с процедурата към мандатите. Ако има мощен политически напън да се даде време, той ще се наложи да даде такова време. Защото, в случай че не даде време, ще се изсипят големи обвинявания, че пази властта си, че желае да ръководи и прочие Освен това Радев не управлява и фактора „ трети мандат “. Може да вземеш трети мандат и да го държиш два месеца. Не е задоволително, само че е допустимо. А апропо, тази, която най-вероятно ще получи третия мандат, е способна да направи подобен номер на Радев. 

- Ще се търгува ли в този парламент главата на основния прокурор Иван Гешев? Ще бъде ли сдаден Гешев в опитите за сформиране на кабинет. И за какво се търси реализиране на такава сериозна смяна от неустойчив парламент, където се работи в режим на рекет, ще взаимодействаме, в случай че еди какво си. В режим на принуждаване. 

- Работят в режим на надцакване. А с цел да се реализира този законодателен пакет, би трябвало да има доста мощно и тясно партньорство вътре в Народното събрание. Иначе няма да се получи. Главният прокурор Иван Гешев вижда в колаборацията сред ГЕРБ и ПП/ДБ сложена на масата безусловно ултимативно така наречен правосъдна промяна. Вижда няколко законопроекта, които са в неговата градина. И най-нормално от неговата позиция е да се съпротивлява на сходно нещо. За да се „ сдаде “ Гешев, както се изразявате вие, би трябвало да има конституционни промени. Аз персонално не съм наясно по какъв начин се „ маха “ Гешев. Но съм сигурен, че ПП/ДБ няма да се навият за каквото и да е взаимоотношение, в случай че то не включва преди всичко правосъдната промяна. Засега единственото направено е изборът на ръководител на Народното събрание. Изобщо не мисля, че този законодателен пакет ще мине и изключително пък тъкмо в този си тип. Преди 10 години, когато Христо Иванов предложи конституционна промяна, беше нужна година да се придвижи този текст и най-после Христо си подаде оставката. Такъв вид дълбока промяна не може да се реализира в границите на идващите няколко месеца. 

- Накрая желая да ви запитвам накъде, съгласно вас, настойчиво се движи Българска социалистическа партия?

- Не се движи. 

- Ха ха, наопаки ли се движи? Нали хартията щеше да им върне величието?

- В интерес на истината, аз считам, че хартията върна някакви гласове на Българска социалистическа партия. Хартията върна, само че друго й лиши гласове. Тоест ерозията при Българска социалистическа партия продължава. Тя стартира през април 2021 година и продължава. На всички избори Българска социалистическа партия върви надолу. Ако не бяха върнали хартията, резултатът на Българска социалистическа партия щеше да е още по-нисък. Трендът надолу е по-силен от допълнението, което пристигна от хартията. Най-голямата злополука за Българска социалистическа партия се случи през 2021 година Българска социалистическа партия през последните 30 години беше главен политически индивид. Да, отслабваше през годините, само че постоянно е била или първа, или втора политическа мощ. Когато е била втора политическа мощ, тя е била алтернативата, другата опция. Българска социалистическа партия си имаше своя електорат, само че имаше и бонус, сред 200 и 350 хиляди души, които гласоподаваха за Българска социалистическа партия, когато бяха разочаровани от властта, да вземем за пример от ръководството на Борисов и прочие Когато гласоподавателят избираше по-малкото зло, той считаше тогава, че Българска социалистическа партия може да е по-малкото зло. Казваха си, не желаеме Борисов, а кой може да бие Борисов, единствено Българска социалистическа партия, значи ще гласуваме за Българска социалистическа партия. Ето този статут „ на алтернативата на властта “ беше изгубен от Българска социалистическа партия през 2021 година И беше изгубен окончателно. Когато пристигнаха Има Такъв Народ. Те станаха носители на опцията да бият ГЕРБ и прибраха доста гласове. Корнелия Нинова изгуби доста и поради безумната си вътрешнопартийна битка, братоубийствена, с разнообразни крила, тя отстраняваше цели структури, късаше жива тъкан. Сега Българска социалистическа партия е стигнала най-твърдото си ядро, което е 200 и няколко хиляди души. Не мисля, че ще се осъществен пророчествата на зломислещите против Българска социалистическа партия, че на идващите избори партията няма да влезе в Народното събрание. Ще влезе. Тези 200 хиляди са доста твърди, те са част от една, аз я назовавам, алена субкултура. 

- Къде отива този загубен от Българска социалистическа партия електорат? При „ Възраждане “ ли? 

- Не единствено. В разнообразни моменти на разнообразни места. Имаше миг, когато тези, които гласоподаваха против ГЕРБ, гласоподаваха за Има Такъв Народ вместо за Българска социалистическа партия. После поради легитимацията на Радев на Политическа партия, част от тях гласоподаваха за Политическа партия първоначално. Една по-радикална част, която е строго против даването на оръжия на Украйна, гласоподаваха за „ Възраждане “. В един миг имаше и такива, които гласоподава за „ Български напредък “. Партията на Янев беше създадена от хора на Българска социалистическа партия. Част от електората на Българска социалистическа партия също по този начин не излезе да гласоподава. 
 

 

 

 

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР